Het voedselbos

Op Tuinpark Laakzijde is momenteel een voedselbos van ongeveer 6000m2 in aanplant. De meeste planten die in het voedselbos komen zijn eetbaar voor mensen, maar er zijn ook planten die dat niet zijn en een andere functie in het voedselbos dienen. Deze planten zijn ondersteunend aan het ecosysteem of geven voedsel aan bestuivende insecten en plaag bestrijdende vogels. Het voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos. Hier vindt je verschillende lagen van vegetatie die gezamenlijk een ecosysteem vormen. Ze werken in harmonie met elkaar samen. Het voedselbos wordt gebruikt om de biodiversiteit te versterken, als educatieproject, voor recreatie en voor productie.

Wat is een voedselbos?

De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is enorm hoog. Zo ook de productiviteit: dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag – de akker- gewerkt maar ook met de lagen daarboven.

Een goed ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en daardoor hoeft de mens zo min mogelijk zich te bemoeien met het ecosysteem. Het voedselbos biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein.

Hoe is een voedselbos opgebouwd?

Gelaagd systeem

Een voedselbos is opgebouwd uit verschillende lagen die samen een compleet ecosysteem vormen, namelijk:

  • Kruinlaag (Grote bomen, 8+ m) bijvoorbeeld Walnoot, Linde, Kers, Ginkgo
  • Tussenlaag (Kleine Bomen, Grote Heesters, 3 tot 8m) bijvoorbeeld Mispel, Hazelaar, Cornus, Decaisnea
  • Struiklaag (Kleine heesters , 1 tot 3m) bijvoorbeeld Gojibes, Jostabes, Honingbes, Aalbes, Appelbes
  • Kruidlaag (0,20 – 1m) bijvoorbeeld Smeerwortel, Brandnetel, Varens
  • Bodembedekkers (0 tot 0,20m) bijvoorbeeld Aardbei, Postelein, Bosbes, Vossebes, Cranberry
  • Klimplanten: bijvoorbeeld Kiwibes, druiven, Akebia
  • Wortels en knollen: bijvoorbeeld Aardpeer

De kruinlaag heeft een belangrijke rol in het geheel. Naast beschutting zorgt deze laag ook voor de productie van organisch materiaal (blad en wortels).

Bij het ontbreken van een kruinlaag is het belangrijk zelf organisch materiaal aan te brengen.

Samenwerken

Het kunnen aanleveren en uitwisselen van voedingsstoffen tussen gewassen onderling maakt van een natuurlijk bos maar ook een voedselbos een slim en duurzaam systeem. Soorten die bijvoorbeeld veel stikstof nodig hebben om vrucht te dragen krijgen als buur een stikstof bindende plant, die met zijn afstervende blad en wortels voedsel vrijmaakt dat weer in de kringloop terecht komt. Dat resulteert in een gezonde, rijke oogst.

Oogst!

Al na enkele jaren kan er vaak volop geoogst worden uit een voedselbos(je). De oogst kan bestaan uit fruit, noten, wortels, scheuten, blad en eventueel op lange termijn hout. Ook kunnen medicinale planten er een plek krijgen.

Beheer

Een teveel van een bepaalde soort wordt gemaaid en als mulch weer in het systeem gebracht. Opruimen doet de natuur zelf. Er wordt in het voedselbos geen blad weggehaald: hiermee zou de kringloop danig verstoord worden.

Het voedselbos krijgt een openbaar en een afgesloten gedeelte. De paden worden vrij toegankelijk, het overige enkel onder begeleiding. Het beheerteam gaat regelmatig rondleidingen organiseren. Als je rondloopt op de openbare paden mag je vruchten plukken welke je op dat moment kunt opeten. De oogst meenemen voor thuis is niet bedoeling. We willen zoveel mogelijk mensen ervan laten genieten. Maar voordat het zover is, moeten eerst de bomen en struiken in de grond gezet worden. Dat gebeurt in het najaar van 2021.

BEKIJK HET FOTOALBUM
BEKIJK DE AGENDA

Vrijwilliger worden?

Het voedselbos regelt zich grotendeels zelf, toch zijn er elk jaar wel enkele klussen te doen. Lijkt het je leuk om hier bij te helpen, neem dan contact op.

SCHRIJF JE IN
CONTACT OPNEMEN