Voedselbos Amersfoort2023-11-20T14:52:49+01:00

Voedselbos

Op Tuinpark Laakzijde heeft Voedselbos Amersfoort ongeveer 6000m2 aangeplant. De meeste planten die in het voedselbos staan zijn eetbaar voor mensen, maar er zijn ook planten die dat niet zijn en een andere functie in het voedselbos dienen. Deze planten zijn ondersteunend aan het ecosysteem of geven voedsel aan bestuivende insecten en plaag bestrijdende vogels.

Het voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie.

Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos. Hier vindt je verschillende lagen van vegetatie die gezamenlijk een ecosysteem vormen. Ze werken in harmonie met elkaar samen. Het voedselbos wordt gebruikt om de biodiversiteit te versterken, als educatieproject, voor recreatie en voor productie.

Het voedselbos is vanaf begin 2024 toegankelijk voor bezoekers.

Het heeft een openbaar en een afgesloten gedeelte. De paden rondom zijn vrij toegankelijk, de overige paden binnenin enkel onder begeleiding. Het beheerteam organiseert regelmatig rondleidingen. Heb je interesse in een rondleiding laat dit dan weten via [email protected].

De kosten voor een rondleiding zijn 10 euro per persoon, met een minimum van 7 personen.

Als je rondloopt op de openbare paden mag je vruchten plukken welke je op dat moment kunt opeten. De oogst meenemen voor thuis is niet bedoeling. We willen zoveel mogelijk mensen ervan laten genieten.

WAT IS EEN VOEDSELBOS

De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is enorm hoog. Zo ook de productiviteit: dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag – de akker- gewerkt maar ook met de lagen daarboven.

Een goed ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand
Daardoor hoeft de mens zo min mogelijk zich te bemoeien met het ecosysteem. Het voedselbos biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein.

Meewerkdagen

Het voedselbos regelt zich grotendeels zelf, toch zijn er elk jaar wel enkele klussen te doen. Lijkt het je leuk om hier bij te helpen, neem dan contact op.

Impressie erfinrichting Tuinpark Laakzijde

Help je mee en doneer?

Begin 2024 willen we aan de slag om het erf rondom het Theehuis en de Natuurschuur te realiseren. Dat is nog een hele klus waarvoor we nog financiële middelen nodig hebben.

We willen graag een ontmoetingsplek creëren waar rekening is gehouden met het veranderende weer, de biodiversiteit en waar het prettig spelen is voor kinderen en volwassen. Hier is ruimte voor kleinschalige evenementen of het dient als startplek voor het bezoek aan de diverse onderdelen van het tuinpark of het natuurgebied Waterrijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via [email protected].

Nieuws

Burendag in het voedselbos

26 februari 2024|

Ook in 2024 hebben we weer tal van activiteiten op de rol staan. In onze agenda kun je deze bekijken. Wil je ook wat organiseren rondom de thema’s natuur, voeding of […]

Meewerkdag voedselbos 25 november 10u

18 november 2023|

Op zaterdag 25 november starten we om 10u met een meewerkdag in het voedselbos. We kunnen onder andere hulp gebruiken bij het snijden in de wilgengriend en bij het planten van boompjes en struiken.

Graag even vooraf opgeven of je komt, […]

Burendag in het voedselbos

15 september 2023|

Vind je het leuk om in de natuur te werken en kennis op te doen over het conserveren van voedsel ? Kom dan naar het Voedselbos Amersfoort.

We starten zondag 24 september […]

Najaarscursus Kruidenlab

14 september 2023|

Vanaf 22 september geef ik een kruidencursus van totaal 4 keer. De cursus is in zijn geheel te volgen. maar je mag je ook opgeven voor en, twee of drie losse dagen.

In deze cursus maak je kennis met […]

Ga naar de bovenkant